Najlepší spôsob ako začať je začať.

Akokoľvek, ale začať. Pustiť sa do vecí, ktoré chcete. Robiť aj tie najmenšie kroky k splneniu svojich snov. Dopriať si čas pre seba, aj keď - však mám všetko a viac mi nechýba, a nemala by som cítiť potrebu chcieť niečoho viac. Začať, aj keď som v niečom začiatočník a bojím sa neúspechu. Začať aj keď neviem ako to dopadne. Ale to nebudem vedieť ani vtedy, keď nezačnem vôbec.

Z mojej praxe viem, že každ'ý niekde v sebe vie, po čom naozaj túži. Každý má svoje sny. A po viac ako 10 rokoch mojej práce viem, že každý si dokáže vytvoriť pre seba naozaj fungujúci a efektívny spôsob ako to dokázať. Vo svojom autentickom prostredí a nezávisle na okolnostiach. Tie máme každý celkom iné a preto potrebujeme rôzne riešenia aj na zdanlivo celkom rovnakú vec. Potvrdilo sa mi to nezávisle od toho, či som spolupracovala so športovcom, začínajúcim podnikateľom, študentom, vrcholovým riaditeľom firmy, alebo onkologickým pacientom. Niekedy je nám to jasné, inokedy chvíľu trvá, kým si to dokážeme nahlas povedať a vytvoriť si vlastnú stratégiu. Ale funguje to vždy a to ma fascinuje. Preto vnímam to, čo robím ako poslanie.

Začiatky môžu byť pre každého rôzne, a to je úplne vporiadku. Akceptovať to, je základ k úspechu. Pre niekoho začať znamená chuť ráno vstať z postele, pre iného obliecť si bežecké oblečenie a obehnúť okolo domu, pre ďalšieho to je rovno zmena práce, vytvorenie niečoho nového. To ako a čo vnímam ako začiatok sa môže zmeniť aj u mňa počas dňa. Podľa toho, ako so sebou pracujem a čo v tom danom momente naozaj chcem.

Čo pre vás znamená začať?

Keď sa niekedy snažíme začať sami, strácame nadhľad a sme zahltení dennými problémami.  Ľahko stratíme systematickosť a potom je komplikovanejšie aj byť spontánnym. Je toho veľa, čo sa nám zdá v tom momente dôležitejšie. Rady a odporúčania od ostatných, overené tipy ako to dokážeme, môžu byť motivačné. Nemusia ale vždy platiť pre nás. Naopak toto všetko naše začiatky dokáže spomaliť, zastaviť, niekedy dokonca sabotovať. Poznáte to, keď niekto z vášho okolia začal s niečím, čo ste veľmi chceli tiež? Inšpirovali ste sa, po čase vám to nešlo tak dobre, dokonca ste sa ani nepriblížili k podobnému výsledku, porovnávate sa, ste frustrovani, aj keď ste robili to isté a tak ste to nechali zájsť do stratena. S rozdielom, že začiatky v čomkoľvek inom sú opäť o kúsok ťažšie.

Kedy naposledy sa Vám podarilo začať? A vydržať? S čimkoľvek.

S behom? Nie hneď celý maratón, ale 10 min denne. Vedieť asertívne niekoho odmietnuť. A naopak pustiť sa do niečoho nového a povedať áno, aj keď je to mimo zónu vášho komfortu?
Vytvoriť niečo nové, zmeniť kariéru, pracovať na zlepšení svojho vzťahu, získať skvelú kondíciu, otužovať sa, začať chodiť pravidelne do prírody?
Začať pracovať na vlastnom rozvoji a plniť si sny? Vyhľadať pomoc, počas stresujúceho obdobia, aby ste sa mohli efektívnejšie odraziť a robiť to, čo chcete a ako chcete? Začínať ráno po prebudení s úsmevom? Kedy naposledy ste začali niečo,  čo vás posúva v plnení vašich snov?

Každý si zažívame denne malé začiatky.

Ešte sa mi nestalo, že by mi niekto niekedy nepovedal celkom nič.  Niekedy s klientom nasleduje dlhé ticho, a ešte dlhšie ticho... a chce to čas, ale každý si dokáže spomenúť na akokoľvek menší úspech. Všetci si denne zažívame malé úspechy. Dôležité je všímnúť si ich,  uvedomiť a pracovať s nimi. Je to niečo ako vybudovať pevné základy pre dom. Bez nich to nepôjde, alebo kvalita a trvácnosť bude otázna.

Aj keď úspechom niekedy môže byť chuť ráno vstať z postele. Ale začať. Niekedy je to začať ešte len v procese, aby sa vôbec mohlo s ním začať. Minimetrová práca, ktorú skvelo učil svetovoznámy odborník v solution-focused práci -Steve de Shazer. Aj takto sa stavajú pevné základy. Práca s akýmkoľvek menším či väčším úspechom. Pretože obidva dokážu rovnako posunúť bližšie k splneniu veľkých snov. Ale už to je s  našimi možnosťami, schopnosťami, nastavením, vnímaním. Tak je možné vybudovať pevné základy a na nich stavať v čomkoľvek. Na pevných základoch ôže stať aj mrakodrap, ak to tak naozaj chceme.

Akonáhle je to o nás, môžeme začať napredovať naším tempom, niekedy po kúskoch, a odrazu míľovými krokmi.

Veľakrát existuje vo svete toľko návodov, postupov a odporučení.  Ako niečo robiť,  či nerobiť. Keď je náhodou človek v ťažšej životnej situácii, alebo je len jednoducho vyvedeny z rovnováhy, oslabeny, unavený- veľmi ľahko uverí, že to či ono,  nie je preňho. To nemôžem dokázať. Alebo naopak. Môžem a musím, veď to funguje tomu či tomu. Keď mi overené návody nebudú fungovať, prestanem sa snažiť, budem si myslieť, že na to nemám, že to nepôjde. Stalo sa Vám to?  

Ja mám jeden príklad po narodení druhého dieťatka. Keď som pribrala 26 kíl. A naozaj nešli dole až tak ľahko, ako po prvej dcérke. Hoci to bolo len 2 mesiace po narodení môjho chalana, a ja som ani nepremýšľala nad tým, ako a kedy sa chcem dostať do formy, ani či vôbec je to pre mňa v takom krátkom čase už téma. Začali ma zaplavovať informácie a rady od blízkeho okolia, ako sa s tým musím zmieriť a že ženy to majú tak. A po druhom dieťatku to je normálne. Schudnúť môžem, ale s tehličkami na bruchu po diastáze nech nerátam. A ak, tak to si ešte rok či viac počkám. Môj gynekológ mi na otázku na prvej kontrole, ako môžem odstrániť diastázu odpovedal, že to už tak ostane, že čo som čakala. Chvíľu som tomu uverila. Ale len chvíľu. Tá chvíľa mohla ovplyvniť moje ďalšie začiatky. Mala som to šťastie, že neovplyvnila.

Najlepší spôsob ako začať je začať (môj skvelý SF kolega)

Gynekológ je zmenený. A rady, tipy a odporúčania na zmierenie sa s tým, ako to je a bude som si vypočula s úctou. A rozhodla som sa začať. Po svojom. Tak ako to fungovalo mne. Každý deň bez rozdielu, len 15 minút, ale konzistentne. Vtedy a tak, ako som to chcela a mohla len ja. Joga vďaka Vierke Aissi vierka_ayisi www.inspiritagency.sk a jej vtedajšiemu projektu. Každý deň bez rozdielu, či som bola unavená, nevyspatá, prepracovaná, nahnevaná, v skvelej nálade, či s lákavejším programom. Našla som si spôsob, ten môj ako mi to môže fungovať. Tých mojich 15 minút som si spravila pre mňa tou najlákavejšou a najpríjemnejšou časťou dňa. Napriek tomu som nebola pod tlakom, jednoducho len pre seba. Fungovalo to. Diastáza neostala, váha klesla ešte nižšie ako predtým, tehličky sa začali objavovať, a hlavne som sa cítila zdravšie a silnejšie ako kedykoľvek predtým. A vedela som, že pre mňa nemusí platiť to, ako to je, bude alebo má byť podľa niekoho iného, alebo podľa rôznych stereotypov. Neskôr vďaka zvedavosti, chuti posúvať sa, a vedieť o tom viac som objavila www.yogo.sk . Začala som svoj inštruktorský kurz v power joge.  Podarilo sa. Naučila som sa viac a som inštruktor power jogy pre začiatočníkov. To moje začať ma potom priviedlo už do polovice RYT 200 profesionálneho tréningu. Za sprevádzanie na tejto ceste im ďakujem, sú skvelí odborne a najmä ľudsky.

Nie je to ľahké a veľakrát sa musím prekonať. Pripomenúť si, čo mi to prináša, čo chcem, a ako to chcem mať sama pre seba. Nájsť si spôsoby, ako to dokážem. A popri práci, deťoch, vsemožných denno-denných záležitostiach, problémoch, a nepredvídateľných udalostiach sa nevzdať a nenechať sa odradiť od toho, čo chcem a ako to chcem ja.

Táto časť toho dôležitého začať, je rovnako dôležitá. Vedieť si to nastaviť tak, aby splnenie sna bolo vo vlastných rukách, nezávisle od okolností a iných ľudí. Tu mi pomohla moja dlhoročná prax v solutionfocused koučingu. Tu sú niektorí z mojich inšpirujúcich učiteľov a priateľov.  Môžete sa o nich dozvedieť viac www.solutionsurfers.com , www.solutionsurfers.sk www.centreforcoaching.com 

Najlepší spôsob ako začať je začať. Ak chcete začať, alebo vás to zaujalo pozývam vás pozrieť si viac tu www.zdenkakoristek.com